Vagant-debatten gjør litteraturbloggere selvransakende

Bernhard Ellefsens kritikk av norske bokblogger i Vagant har ført til en god del selvransakelse hos norske litteraturbloggere. Kanskje handler det også like mye om en vilje til å vise at man har noe å komme med?


Aroundbooks skriver:
«…Men Ellefsens utsagn har også satt i gang noen tanker, som faller sammen med tanker jeg har gjort meg angående egen blogging. Det har nemlig plaget meg, og sannsynligvis vært en vesentlig årsak til pausene jeg har hatt, at jeg i perioder har syntes at jeg har blogget for dårlig. Det går særlig på at jeg ikke synes jeg har vært grundig nok i behandlingen av de bøkene jeg skriver om, og ikke skrevet godt nok. «
Les hele her.

Elisabeth i Bokstavelig talt har endret grafisk uttrykk. Hun varsler flere endringer fremover og skriver:
«…Og det er her jeg kommer til konklusjonen om at min egen blogg ikke holder mål.
Ikke fordi jeg ikke skriver tekster som lever opp til Ellefsens akademiske ideal, den type tekster har jeg hverken lyst, kvalifikasjoner eller ambisjoner om å skrive. Nei, bloggen min holder ikke mål fordi jeg ikke lever opp til
mitt eget ideal om hvordan jeg vil skrive, og dermed ikke er tro mot min egen idé, hvor vag den enn var da jeg begynte å blogge i juni 2009.»

Elisabeth utfordrer også Ellefsen til å skrive sin egen drømmeblogg:
«Ingen kan rettmessig stå på utsiden å kritisere andre for ikke å leve etter ens egen idé om hvordan, i dette tilfellet, en blogg bør skrives. Har man ideen, er man selv ansvarlig for å leve den ut eller å la være, og man bærer dermed like mye ansvar som alle andre for eventuelle mangler man måtte finne i mangfoldet.»
Les hele her.

Bernhard Ellefsen har en blogg allerede.
Kommafeil støtter utfordringen.

2 Comments

 1. Kristine,

  jeg har fulgt med på reaksjonene, og synes det har kommet mye konstruktiv respons. Hva angår din utfordring, føler jeg at jeg skriver nok om litteratur som det er. Med hyppige anmeldelser i Morgenbladet, tekster i Vagant og andre tidsskrifter, ivrig bruk av Twitter og blogg burde det finnes tilstrekkelig grunnlag for å vurdere min innsats, som i likhet med alle andres er varierende i kvalitet og treffsikkerhet. Når jeg har stilt meg spesielt kritisk til bokbloggere, er det fordi jeg oppfatter mange av tekstene jeg har lest som for uferdige og omtrentlige i forhold til hvor mange lesere og engasjerte deltagere miljøet åpenbart tiltrekker seg. Potensialet virker så mye større. Det har blitt sagt at jeg ønsker mer akademisk orienterte tekster, men det stemmer ikke. Jeg ønsker meg grundigere, skarpere og mer kritiske tekster, det akademiske savner jeg overhodet ikke. Mange gode kritikere har liten eller ingen akademisk litteraturbakgrunn, men som Oda Bhar skrev i en kommentar på denne bloggen, er ikke det det avgjørende: Det er innstillingen, tilnærmingen, blikket. Å skrive godt om litteratur handler mest om vilje til å lese bredt og våkent, det handler ikke om å være akademisk innstilt. Det er fristende å gjenta det jeg skrev i min første kommentar til deg: Det å trekke veksler på idéer og tidligere kritikk er ikke det samme som å skrive for en litteraturprofessor.

  Takk igjen for svært interessante tilbakemeldinger.

  Bernhard Ellefsen

  Reply
 2. Hei Bernhard,

  Jeg forstår det.

  Det var sånn cirka det jeg tenkte du kom til å svare.

  Bokmerker synes jeg fortjener mye bedre enn den omtalen de fikk i Vagant.

  I stor grad synes jeg likevel at denne debatten har bragt med seg mye konstruktiv.

  Jeg håper du får noe ut av å lese norske litteraturblogger fremover.

  Hilsen Kristine

  Reply

Legg inn en kommentar