Slutt Tanum, vær så snill

Hver gang jeg ser denne reklamekampanjen fra Tanum blir jeg oppriktig sint. Noe av det morsomste jeg vet er å kikke i vinduene på bokhandler, men når hele vinduet viser èn bok, og den står sammen med store stoppskilt er det noe som bikker over inne i meg.

Det er så tydelig at denne kampanjen er laget av mennesker som ikke liker å lese bøker, men som liker å selge dem.

Jeg får vondt av tanken på at alle i Norge skal sitte hjemme og nilese det samme. Bare forestillingen at man skal kunne påtvinges å lese en bok rører ved noe fundamentalt i meg.

4 Comments

 1. Jeg er helt enig med deg!! Det er utrolig mange av disse reklamekampanjene som har fullstendig skytebom! La bok være bok, la bøkene "markedsføre seg selv" når de først er satt i butikkhyllene.

  Reply
 2. Jeg syns fokusen i dette innlegget blir litt unyansert. For det er jo dessverre ikke slik at bøker selger seg helt av seg selv, spesielt ikke i hylla.
  På lik linje med andre produkter så har man behov for å markedsføre bøker slik at flest mulig får høre om dem.

  Man kan selvsagt være uenig i en gitt kampanje eller uttryksmåte. Men jeg etterlyser heller gode forslag på hva som er GOD markedsføring og konstruktive forslag til hvordan man kan gjøre det bedre.

  Jeg kjenner også medarbeiderne i Tanum som beleste og kunnskapsrike folk som anbefaler litteratur i både bredde og dybde. Sånn sett blir det litt kjedelig å henge dem ut som bestselgerpushende profittjagere på grunn av en kampanje.

  Tanum har trukket frem flere titler som kan oppleves som mye smalere enn mye annet på bestselgerlistene, noe som gjør at jeg faktisk liker akkurat denne kampanjen.

  Jeg har all respekt for at man kan like eller ikke like en kampanje. Og som forlagsansatt kan man mene at jeg kanskje ikke er objektiv nok? Men etter 17 år i bokbransjen, både i bokhandel og forlag, så føler jeg at jeg må ta meg lov til å kommentere dette;-).

  Reply
 3. Jeg har ingen problemer med at bøker markedsføres. Faktisk så liker jeg det. Når det gjelder akkurat denne kampanjen så reagerer jeg fordi jeg syntes at den er for agressiv. Instinktivt føler jeg at man forsøker å ta friheten min fra meg når jeg ser den.

  Reply
 4. Og så er det jo et paradoks at de har valgt et STOPP-skilt – det skulle vel vært et rundt blått påbudsskilt hvis de ønsker å anbefale boka.

  Reply

Legg inn en kommentar