Slem jente: Zelda

Foto: Wikipedia Commons

«Før forstod jeg ikke hvorfor man låste prinsesser inne i tårn» Scott F. Fitzgerald

Jeg har lånt Nancy Milfords biografi om Zelda Fitzgerald på biblioteket.

Zelda var den ustyrlige kona til Scott F. Fitzgerald, forfatteren som blant annet skrev «The great Gatsby».

Hun er den vakreste jenta i sørstatene.  Hun får alltid det hun vil ha,  gjør alltid som hun selv ønsker og frykter ingenting.

Når hun kjeder seg ringer hun brannvesenet og sier at det sitter et hjelpeløst barn på et tak. Hun klatrer opp på et hustak, dytter stigen vekk og venter på at brannvesenet skal komme og redde henne.

Zelda samler gutter på strå. Hun har alltid en skokk av menn og soldater i hælene. Zelda nyter dramaet som oppstår fordi hun kysser hvem hun vil, når hun vil og flørter med alle. Hun føler at hun er født til alltid å være midtpunktet, å bli beundret, å få det som hun vil.

Hun ler av de som faller for skjønnheten hennes, men ikke forstår at hun også har noe i hodet. Hun ler av de som forelsker seg i intellektet hennes, men som ikke vet å lovprise henne fordi hun er vakker.

En dag står hun på det høyeste stupebrettet klar for å hoppe, men badedrakta strammer og gnager, så står hun der oppe foran alle, kaster av seg badedrakta, og stuper ned i vannet.

Zelda er ekstremt bortskjemt, vakker, usympatisk og selvsentrert.

Etter å ha lekt med ham tilstrekkelig lenge, gifter hun seg med Scott F. Fitzgerald.
 
De drikker, de fester, de erobrer New York. Zelda blir frontperson for en generasjon kvinner som klipper håret, drikker for mye, ligger med hvem de vil, går med korte skjørt og mye sminke, kjører biler og ignorerer forestillingene om hvordan snille piker skal være.

Dette kan ikke ende bra.

Kommafeil liker å lese ved frokostbordet. Jeg slår et slag for havregrøt med linfrø, banan, blåbær, bjørnebær, mye melk og kanel.

4 Comments

Legg inn en kommentar