Proust-muffins

I Marcel Prousts «På sporet av den tapte tid» tar hovedpersonen Marcel en bit av en madeleinekake og smaken gjør ham i stand til å huske tilbake til barndommen. Frem til jeg dro til Paris i sommer var dette det min eneste erfaring med madeleinekaker og jeg ble rimelig skuffet da jeg fant de i butikken og de så ut som helt vanlige kjedelige tekaker.

Franskmennene er likevel glade i madelinekakene sine. De dypper dem i te, melk og yoghurt, og de er faktisk fantastisk gode. Jeg har ikke spist de med linde-te slik som Proust, men Earl Grey fungerer bra. Proust hadde god smak i kaker.

Problemet med å bake madeleinekaker i Norge er at de har en karakteristisk muslingfasong, som krever en spesiell type former. Løsningen ble derfor muffins, altså madeleinekaker i muffinsformer.

Jeg bakte til et helt bursdagsselskap så denne oppskriften er ganske stor, men alle kakene ble spist opp.

Ingredienser:

4,7 dl mel

1ts. bakepulver
1/2 ts. salt
6 dl. sukker
revet skall av tre sitroner
6 egg
6 ts. vanilje essens
350 gr. smør

Pynt:
2 – 3 plater mørk kokesjokolade
Strø
Geletopper

Riv skallet på sitronene. Bland sammen med sukkeret og gni det sammen med fingertuppene til sukkeret blir gult og saftig (og det lukter veldig godt). Tilsett egg og rør det sammen med miksmaster i ca 3 minutter. Tilsett vanilje. Rør de tørre ingrediensene forsiktig inn i røren med en slikkepott. Gjør det samme med smeltet smør.

La røren stå tildekket av plast i kjøleskapet i 3 timer til 2 dager. (jeg lot den stå i tre timer) Dette er egentlig for å få en bulk på kaka når den stekes i ovnen.

Bruk en spiseskje til å få røra over i formene. Ikke fyll de opp for mye. (Det gjorde jeg og da blir ovnen lett en sammenhengende madeleinekake).

Kakene stekes midt i ovnen på 200 grader i 10 – 12 minutter. De er ferdige når de er gyldne.

Smelt sjokoladen i et vannbad, men husk at sjokoladen skal være adskilt fra vannet. Pynt til slutt. For at sjokoladen skal stivne kan det være smart å sette kakene i kjøleskapet en liten stund.

Viola! Proust-muffins.

2 Comments

  1. Åh, dei muffinsa verka skikkeleg gode. Og det at det er Proustmuffins gjer jo det heile berre enno betre. Og te er jo sjukt godt i bakverk, sjølv har eg det gjerne i sconesdeigen.

    Skal testast ut!

    Reply

Legg inn en kommentar