Poesien i å rydde ei bokhylle

hylle gulv to

Det begynner slik som dette:

Jeg bor i en ettroms med to billy-hyller. De var fulle allerede da jeg flyttet inn og ettersom årene har gått har de blitt så rotete og overlessede at leiligheten min minnet mer om et lager enn et hyggelig sted å være og lese.
Jeg har virkelig avskydd disse bokhyllene, noe som er et paradoks, fordi de inneholder mange av de viktigste historiene, ordene, tankene og ideene i livet mitt. Bøkene sier mer enn noe annet om hvem jeg er, hvem jeg vil bli og hva jeg vil lære.

Derfor, denne uken lot jeg Ronja Røverdatter, Jens Bjørneboe og Hannah Arendt falle på gulvet. Jeg har ryddet, sortert og husket tilbake på hva jeg har lest (og ikke har lest) opp gjennom årene.

Jeg har klatret i gardintrapp.
Stablet.
Stablet om igjen, og gjenoppdaget bøker jeg har hatt lyst til å lese.
Jeg har nektet å kaste tegneseriene og tidsskriftene mine.
Jeg har også kommet frem til at den beste måten å sortere bøker i en hylle er den intuitive. Å skifte plassene bøkene står på fordi man etterhvert blir blind for dem når de alltid står på samme sted.
Det finnes en egen poesi i sammensetningene.
Som når Karl Ove Knausgård kjemper seg til en plass over litteraturhistorien.
 Mattis Øybø og Simone De Beauvoir ender opp alene sammen på ei hylle.
Roberto Bolano finner seg selv omgitt av suicidale kvinner.
Tomas Espedal får sin egen glipe, og boken om sykkelreparasjon plasseres over verdens litteraturhistorie.
Audun Mortensen og Rimbaud finner hverandre.
Jan Erik Vold og Emily Dickinson møtes som gamle venner.
James Joyce og David Foster Wallace får treffe hverandre.
Og Mia Berner finner ly hos Steinar Opstad.
– Endelig ferdig-

7 Comments

 1. >Fint! Jeg skal flytte om en måned eller to, og gleder meg allerede til jobben med å organisere bokhyllene. Blir ikke helt enig med meg selv, men trenger ikke bestemme meg enda.

  Reply
 2. >Jeg elsker fulle bokhyller, men ar et elsk / hat forhold til sortering og rydding av dem. Starter alltid bra, tar meg tid til å lese i alt, mimre, legg inn et par bokmerker, spis peanøtter og tørke av henda på dopapir. Så går det dårligere, og jeg føler at Mao-biografien ser på meg samme hvor jeg setter den, og bøkene ender opp i bunker utenfor hyllene.

  Dine hyller ble forresten veldig fine å se på.

  Reply
 3. >Jeg ble inspirert til å lage et innlegg selv da jeg lenge har tenkt på at jeg må rydde i bokhyllene mine. Det ble veldig fint hos deg og du har mange spennende bøker.

  Reply
 4. >Haruhi: Takk! Det er en jobb, men om man kan klare å få et slags "kose seg" forhold til det, er ikke rydding av bokhyller så ille. Det har i allefall vært langt værre å sitte å se inn i disse hyllene det siste halve året.

  Elisabeth og Annemarie: Jeg gleder meg til å se hyllene deres!

  Reply
 5. >Ikke for å kritisere jobben du allerede har gjoprt, men det lureste tipset jeg noensinne har fått for å få en bokhylle til å se ryddig og pen ut er å sortere bøkene etter farge. Og ja; man finner faktisk igjen bøkene man leter etter for det!

  Reply
 6. >Jeg tror at både fargesortering og, ikke minst sortering etter størrelse er viktig for å få ei bokhylle som ser bra ut. Til en viss grad har jeg forholdt meg mye til størrelse i denne hylla. Dette høres kanskje rart ut, men poenget mitt har ikke vært å få en finest mulig bokhylle, men å få en som jeg trives med å bruke der jeg føler at smaken min får et slags system. For eksempel lagde jeg en stabel av lyrikk, som er nytt for meg fordi jeg ser at dikt er mye viktigere for meg enn det var tidligere. Når bøker står ved siden av hverandre på en måte som understreker kontrastene og likhetene i litteraturen får jeg mer lyst til å lese dem.

  Reply

Legg inn en kommentar