Litteraturblogg eller bokblogg?

Det nyeste Vagant lå i postkassa i dag. Tre drøye måneder etter at de tente opp debatten om litteraturkritikk og bloggere, skriver Oda Bhar et reflektert debattinnlegg om det som har skjedd.

Her tar hun også opp forvekslingen av begreper som bokblogging og litteraturblogging. Hun påpeker at mens Kommafeil skriver om litteraturblogging, bruker Vagants Bernhard Ellefsen begrepet bokblogging.

Det er godt observert fordi jeg har selv litt problemer med begge begrepene. Jeg liker best å skrive om det jeg gjør som litteraturblogging fordi det er en mer presis betegnelse på det jeg bryr meg om og skriver om, nemlig litteratur. Bøker er for eksempel hele katalogen til Aschehoug, men det er bare en liten del av den som er litteratur, slik jeg tenker på den.

For meg er en bok en ting, og «bokblogging» er en vid og diffus betegnelse. Jeg synes at litteraturblogg åpner for noe snevrere, dypere og mer interessant. Jeg liker begrepet litteratur fordi jeg også assosierer det med en kjærlighet til litteratur. Alle snakker om bøker, men er det ikke sånn at de som snakker om litteratur oftest er de som elsker den? Er jeg snobbete som tenker sånn?

For her ligger nemlig det problematiske ved å skrive om det jeg gjør som litteraturblogging. Bokblogging har blitt samlebegrepet for sånne blogger som Kommafeil er en del av. Jeg vil ikke distansere meg fra dem. Jeg vil ikke distansere meg fra de som skriver om bøker som er mer kommersielle eller som jeg synes litterært sett er dårligere enn de jeg skriver om. Sånn sett kan litteraturblogg også bli kultursnobbenes bloggbegrep.

Hva synes dere? Er litteraturblogg et bra begrep eller ikke? Skal vi alle være bokbloggere eller er det bare den ulne betegnelsen mediene bruker om hva vi holder på med?

 

6 Comments

 1. jeg liker litteraturblogging bedre enn bokblogging, av akkurat samme grunn som deg: en bok er en ting, og det er mange bøker som har fint lite med litteratur å gjøre. tror det fint går an å ha begge begrepene i omløp for å skille de videre bloggene fra de mer litteraturfokuserte. 

  Reply
 2. Jeg elsker bøker men syntes litteraturblogg høres for snobbete ut for min del, rett og slett. Det er en merkelapp jeg føler passer bedre til de som har en utdannelse innen litteratur enn for meg som er en glad amatør. Jeg har ingen problemer med å uttale at det er særdeles få dype og reflekterte innlegg på min blogg. Det jeg ønsker er å være folkelig, jeg har et håp om at den tankegangen gjør det mulig for meg å nå ut til de som kanskje ikke er så bevandret i litteraturens verden, de som kanskje aldri ville sett to ganger på en bokanmeldelse skrevet av en litteraturviter.

  Betyr dette at jeg ikke elsker litteratur? Jeg vet hva jeg vil svare på det spørsmålet og det er nei.

  Reply
 3. Artig at du tenkjer på «bok» som eit vidare omgrep enn «litteratur». For meg er det omvendt: litteratur omfattar mykje meir enn bøker.

  (Ikkje meint som kritikk, berre ein observasjon.)

  Reply
 4. Jeg skjønner hva du mener. Jeg tenker for eksempel på endel låttekster for litteratur. Likevel er litteratur er smalere begrep for meg.

   Jeg har et liknende forhold til det som til «kunst». Litteratur og kunst har ikke bare med et kreativt uttrykk å gjøre, men det sier også noe om intensjon og kvalitet.

  Her er jeg på dypt vann, jeg vet, og det finnes unntak, som f.eks Andy Warhol på kunstfeltet. Likevel synes jeg at det ligger noe viktig her.

  Reply

Legg inn en kommentar