Lest: Jennifer Egan «A visit from the goon squad»

Et knust hjerte kan forklares i en Power Point-presentasjon. Pausene i et poplåt kan være like viktige som melodiene.

Jennifer Egan vant en Pulitzer-pris for romanen “A visit from the goon squad” i år. Det er ikke en vanlig roman. I begynnelsen følte jeg at jeg leste en novellesamling.

Handlingen konsentrerer seg om en krets av slektninger, kolleger og venner knyttet til amerikansk musikkindustri. I hvert kapittel møter vi en person i en situasjon som endrer livet deres på en dyptgripende måte.

Det handler om de hendelsene som ingen kunne forutsi. Det kan skje i kassa på Rimi eller på badestranda første dag på sydenferie. Det kan skje når som helst og hvor som helst med hvem som helst tilstede. 

Foto: Pieter M. Van Hattem/Vistalux

Konstellasjonen av begivenhetene, tilfeldigheter, handlinger og motstridende viljer, møtet mellom akkurat disse personene, med disse forhistoriene og dette humøret på denne dagen slår en sprekk i en persons virkelighetsoppfatning så det aldri kan bli det samme.

“A visit from the goon squad” er som et kor der alle synger hver sin sang med forskjellige stemmer. Det er en roman jeg måtte lese meg inn i, men da jeg hadde gjort det, da jeg begynte å forstå relasjonene mellom personene ble jeg dypere og mer overrasket involvert i det som skjedde.

Handlingen i historiene foregår i fortid, nåtid og i fremtid. Kapitlene er ikke kronologisk organisert, en biperson i et tidligere kapittel kan bli til hovedperson i det neste, mens handlingen flyttes tjue år tilbake i tid. 

“Goon” betyr bølle på engelsk (det kan også bety torpedo), og her er det tiden som er bølla.

“Time´s a goon, right? You gonna let that goon push you around?” spør en av personene i sist kapittel.

En liten del av boka er science fiction. Jennifer Egan har et noe nifst rulleblad når det gjelder å skrive seg inn i fremtiden. I 2001 gav Egan ut boka “Look at me”, der vi blant annet møter en terrorist fra midtøsten som fantaserer om å gjenta 1993-angrepet på World Trade Center. Boka ble sluppet samme uke som 11 september.

Forfatteren har en ekstraordinær sensibilitet i det hun skriver. Hun har en økonomisk sans for detaljer, som gjør at hun kan plukke ut akkurat den lille vanen eller det objektet som kan vise frem personens særegenhet og gjøre han eller henne interessant. Det kan være en stjålen lommebok, spiselig bladgull, en fisk på et skrivebord eller en besettelse over pausene i en popsang.

Jeg leser et kapittel i “A visit from the goon squad” og jeg tror at jeg vet hvor den er på vei hen, men så skjer det noe som sender meg avgårde til et helt annet sted. Etterpå må jeg lese hele teksten om igjen for å forstå hva som egentlig hendte. 

Jeg oppdager at det finnes dimensjoner i historien som gjør den interessant på en helt ny måte, eller noe treffer meg meg på et vis som gjør at jeg som når man blir lurt av en tryllekunstner ønsker å gå tilbake igjen for å se hvordan forfatteren fikk det til. Fra hvor kom den følelsen av at teksten glitret foran øynene mine?

Etterhvert begynner jeg å akseptere at i dette universet kan handlingen gå et hvilket som helst sted, og jeg begynner å nyte det. Akkurat dette gjør “A visit from the goon squad” til den sterkeste leseropplevelsen jeg har hatt på lenge. Nivået på kapitlene er varierende, men når Egan er på sitt beste er det så bra at jeg lett tilgir henne. 

Jennifer Egan kombinerer bra historiefortelling og formmessig lekenhet på en måte som løfter verket. Eksperimenteringen gjør hun med den beste intensjonen, fordi historien trenger det. 

Et av de mest vellykkede eksperimentene er kapittelet “Great Rock and Roll Pauses”, der vi leser 12 år gamle Alison Blakes dagbok skrevet i en power-point presentasjon.

Her er et utdrag: 


“A Visit from the Goon Squad” er ennå ikke tilgjengelig på norsk, men den verdt å lese (og lett å få tak i) på originalspråket.

Forfatterens hjemmeside er verdt å sjekke ut. Den har noe av den samme lekenheten som boken. Blant annet finnes det en tidslinje som forteller hvordan opplevelser hun har hatt har inspirert personer og situasjoner i «A Visit from the Goon Squad». 

3 Comments

Legg inn en kommentar