Kirsebær på trærne

Jeg fikk en fin pris av Bokdama. Den heter «Cherry on top award», og er en pris man gir til blogger man liker. Jeg følte meg beæret siden jeg ikke har gjort dette særlig lenge, og siden hun kalte meg «vågal», noe jeg nå må leve opp til.

Dette er et slags kjedebrev, men også en fin anledning til å skrive om blogger og bøker man liker.

Prinsippene er som følger:

1. Takk den du fikk prisen av.
Det er litt rart å takke på kommando, men jeg ble jo veldig glad. Bokdama er en sterk klar stemme i bokbloggverdenen så jeg er ekstra glad og litt ydmyk for at det var hun som gav meg prisen/kjedebrevet. Jeg gleder meg masse til å diskutere bøker og bransje med deg, og Siri Hustvedt er fantastisk hun også.

2. Kopier prismerket til bloggen din.

Her er det. Veldig søtt og rosa. Jeg har aldri smakt muffins med kirsebær på, men nå forstår jeg jo at dette er noe man bør prøve.

3. Fortell om tre forfattere du regner blant dine favoritter, og nevn en favorittbok per forfatter.

Hvor mye plass kan jeg bruke?

Jeg går for tre britiske damer, som alle har sprengt grensene for hva litteratur kan være og hvordan kvinner kan skildres i litteraturen. De har også evnen til å se det tynne nettverket av tråder som styrer oss, som styrer vårt forhold til andre, begivenhetene rundt oss og vår egen skjebne.

George Eliot «Middlemarch»:
Egentlig het hun Mary Anne Evans, men hun brukte et mannlig pseudonym for å unngå å bli stemplet som victoriansk chicklit forfatter.

George Eliot et det intellektuelle svaret på Jane Austen, som var smart hun også, men hvis heltinner aldri har et større mål enn å bli elsket. Middlemarch har en kvinnelig heltinne som gifter seg med en boklærd mann fordi hun vil vite mer (noe som kanskje ikke var så smart likevel). Eliot skriver om kvinner, deres ønsker ambisjoner og drømmer på en måte som får meg til å skjønne at historien er full av viljesterke, skarpe kvinner som hadde alt gående for seg, men som måtte være ekstra smarte og sterke for å finne friheten til å gjøre det de ville.

Eliots bøker får meg til å se strukturene som stenger kvinnene inne og holder de nede, samtidig som hun skaper karakterer som jeg bryr meg om som venner og familiemedlemmer.

I tillegg er Will Ladislaw den heiteste mannen i litteraturhistorien.

Virginia Woolf «To the lighthouse»

Jeg leste denne boka først en gang raskt og forstod ingenting. Så leste jeg den sakte og lenge og et helt nytt univers åpnet seg. Woolf var en stor fan av George Eliot. Mye av det som gjelder for Eliot gjelder også for Virginia Woolf, men Woolf tok det ett steg videre.

Det jeg liker best er hvordan hun forklarer hvordan verden ser ut fra ståstedet til de ulike karakterene i boken, og hvordan verdensbildene deres kolliderer med hverandre, selv når de vil det beste for hverandre kolliderer de. Samtidig skildrer hun så fint de kreftene som forener mennesker og som skiller de fra hverandre.

Jeg kan ikke forstå hvordan Virginia Woolf har klart å få plass til så mye av verden og livet i en slik tynn liten bok.

Doris Lessing «The golden notebook»
Denne boken tror jeg at reddet livet mitt en gang jeg var ulykkelig forelsket og ikke visste hvordan jeg skulle komme ut av det. Da jeg leste den følte jeg at innsiden av meg selv var vrengt og at jeg leste det som stod der.

4. Send prisen videre til 5 mottagere som du føler fortjener den.

(Det er ok om bloggen din er for kul eller seriøs til å fortsette prisutdelingen/kjedebrevet. Ingen forventninger fra meg.)

Elise Nyborg Eriksen på Popklikk fordi jeg ikke vet om noen i hele verden som kan skrive så bra om popkultur som henne.


Oda Bharfot fordi hun er så god på kultur og fordi hun skriver så smart at jeg kan skifte mening når jeg leser henne. (Og jeg skifter ikke så lett mening)


Kristin Storrusten på Bokmerker.org fordi de brenner så hardt og klart for det de driver med.


Thomas J.R. Marthinsen fordi han skriver så godt og entusiastisk, og fordi han oppdaterer bloggen sin alt for sjeldent.

Rune og Mette på Bootlegs fordi jeg aldri vet hva de skal skrive om, men de er alltid interessante på en litt sær måte.

2 Comments

Legg inn en kommentar