Jeg leser Prinsessen av Cleves

Jag läser Prinsessan de Cleves (speilvendt i Photo booth)

Jeg leser strengt tatt ikke Prinsessan de Cleves, selv om jeg har printet den ut fra Google Books og lagt den i en mappe et sted.

Det var et lite mysterium for meg hvorfor jeg fikk jeg denne (bildet) buttonen i Gøteborg, men bak ligger en ganske interessant historie.

Da Sarkozy i 2005 fikk hodebry med opprørske ungdommer som tente på biler i forstedene, uttalte han at skolen og tvangslesing av «føleri-litteratur» som «Princess de Cleves» var årsaken.

Det gjorde denne buttonen til en slags opprørserklæring i Frankrike.

Nå har svenske Bonnier forlag laget en tilsvarende, men rosa button. Ikke fullt så mye som et opprør, men fordi de trykker romanen opp på nytt. Det gjorde Gyldendal allerede for ti år siden, og så vidt jeg vet er den fortsatt å få kjøpt.

Selv om Princess de Cleves er fra 1678, altså over hundre år før den franske revolusjon, skal boken være et slags oppgjør med ulikhetene mellom kvinner og menn.

En av mine favorittregissører heter Christophe Honorè. Han har laget en adapsjon av den satt til en fransk skole på vår egen tid, med 16-åringer som hovedpersonene. Filmen heter La Belle Personne. Den gikk på kino i Norge rundt juletider, og nå bør vel snart DVD´en komme. Jeg liker dette klippet:

2 Comments

Legg inn en kommentar