I natt døde verdens snilleste mann Stig Sæterbakken 1966-2012

Foto: Cappelen Damm

Gjennom natten ble hans siste bok. I natt var natten Stig Sæterbakken ikke kom seg igjennom.

En gang  fortalte han meg at han hadde lest 73 Maigret-bøker høyt for sin kone. Han var en sånn mann. Verden trenger flere slike menn, og nå er den èn fattigere.

At han var en bra mann bekreftet også min tidligere kollega Elise Nyborg Eriksen etter at hun hadde møtt ham. Så ble da også intervjuet hetende «Verdens snilleste mann?»

– Jeg vet det eksisterer en myte der ute, om at jeg er en slags beinhard halvfascist. Sannheten er at jeg er snillheten inkarnert. Jeg er antagelig en av de snilleste nålevende menn i verden. Finnes ikke noe vondt i meg, fortalte Sæterbakken.

Han fortsatte:

– Jeg mener at de som virkelig er moralsk uansvarlige er de som aldri forholder seg til noe som er moralsk problematisk. Det er i smertepunktene vi for alvor viser hvem vi er. Den gode litteraturen gir oss en mulighet til å fordype oss og finne ut mer om det vi i det daglige har vondt for å forholde oss til. Det er nok litteratur som degger for leseren og tilpasser seg en antatt smak. Jeg liker bøker som er suverene og kjører sitt eget løp.

Les Vertigo-forlegger og venn CM Ederborg sin nekrolog her.

Les også Johan Harstads minneord

Jenny Högströms minneord

Mens mest av alt, les bøkene hans, diktene og essayene, så kan han leve videre i oss.

Tanker går til familien og vennene hans.

6 Comments

 1. Dette landet og dets såkalte kulturliv bestående hovedsakelig av feige noksagter og dusinvarekunstnere har tatt livet av nok en unik sjel … Bjørneboe var en annen

  Reply
  • Der tar du litt for hardt i. Det var ikke landet som tok livet av Stig. Ei heller var det feige noksagter og dusinvarekunstnere som tok livet hans. Du må grave litt dypere før du trekker konklusjoner.

   Reply
   • Ja det er nok riktig selvsagt! 

    Disse folkene hadde naturligvis ikke makt til å ta livet av ham direkte, men utvilsomt bidro deres ignorering og sabotering og motarbeiding av ham til at hans svartsyn og livslede ble forsterket…

    Reply
   • Det er jeg enig i. Kvalmende elitistisk! Men nå har vi i det siste sett en del folk som bruker Stigs dødsfall til å få oppmerksomhet og opphøye seg selv. Et sørgelig skue…..

    Reply

Legg inn en kommentar