Gratulerer med «trenger vi en kvinnedag-dagen»

Har kvinnedagen blitt dagen vi bruker til å diskuterer om vi trenger en kvinnedag?

Det er en klassisk retorikk for å kjøre debatten inn i  loop og forhindre at den utvikler seg. Klimaskeptikerne får det til og det gjør 8. mars skeptikerne også.

Mange blir temmelig overfølsomme når temaet likestilling kommer på bordet. De er gjerne mennesker som opplever seg selv som svært rasjonelle og faktaorienterte, men i møtet med dette temaet klarer de likevel ikke å ta inn over seg enkle fakta og statistikker som viser at selv om kvinner i dag formelt sett er likestilt, så er det en god vei igjen før de er sosialt og økonomisk like mektige som menn.

VIDA er en organisasjon som jobber for likestilling på det engelskspråklige litteraturfeltet. Deres frustrasjon er den samme som jeg nevner.

Selv sier VIDA at de vil svare «den respekterte mannlige forfatteren» som mener at alt er bra fordi han trener på samme treningsstudio som en suksessfull kvinnelig forfatter.

Hver år presenterer de overveldende entydige og deprimerende kakediagrammer over kjønnsfordelingen når det gjelder hvem som publiserer og blir anmeldt i de viktigste litterære publikasjonene.

Her er fjorårets VIDA statistikk.

Jeg skal tegne et abonnement på GRANTA når lønninga kommer.

Håper dere hadde en strålende «trenger vi en kvinnedag-dag». Gratulerer på etterskudd.

 

 

 

 

 

2 Comments

  1. jeg er så enig! håpløst å debattere «om» vi trenger kvinnedagen, akkurat som at det er håpløst å argumentere «om» vi nå egentlig trenger å slutte å forurense så mye. fakta taler for seg selv. 

    Reply
  2. Så godt sagt! Tar alltid litt av gleden vekk på den ellers så fine dagen. Andre dager derimot, feires med selvfølge. Merkelig, det der.

    Reply

Legg inn en kommentar