Frøken detektiv nr 41: Detektiv Nancy Drew og den mystiske sekkepiper


Kommafeil tar opp arven etter Nancy Drew og begynner et detektivarbeide etter gamle bokcovere.

Dette er et slag for Nancy Drew. 
Jeg slukte bøkene om henne da jeg var liten. Nancy, som stod på rekke og rad i hyllene mine. Jeg må ha hatt minst tretti av dem. Jeg fikk dem fra barnerommet til mamma eller tantene mine, noen kjøpte jeg nye, andre på loppemarked. 
Jeg er et barn av 80-tallet, men det var ingen bokomslag som kunne gjøre meg så nysgjerrig og få meg til å falle i nesegrus beundring som 60-talls illustrasjonene av Nancy Drew i ferd med å løse et mysterie. Jeg studerte dem inngående mellom leseslagene, som kunne vare i fire fem timer på sofaen eller på senga hjemme.
Jeg nektet å gi bøkene fra meg lenge etter at jeg hadde blitt for gammel for dem. Hun var jo meg. Det var jo Nancy jeg skulle bli som en gang. I 14-års alderen må jeg har gitt etter.

Nå er det bare èn igjen, Nancy Drew nummer 41. Mammas pikenavn står skrevet med kulepenn på innsiden.

Selv nå har ikke omslagene bleknet det minste for meg. De har en perfekt blanding av mystikk, spenning og 60-tallsglamour. De utgjør et komplett portrett av verdens smarteste, peneste og modigste tenåringsjente, Nancy Drew. Det finnes fortsatt en del av meg som vil være henne.

Derfor har jeg startet et detektivarbeide, å prøve å finne dem igjen. Å samle bilder av Frøken Detektiv-omslag på denne bloggen.


Har du en Frøken Detektiv bok? 
Ta gjerne et bilde av forsiden og send det på mail til dearkristine (a) gmail.com. Husk å inkludere nummeret og den fullstendige tittelen. Skriv gjerne noen ord om hvor boka kommer fra og hvilket forhold du har til Frøken Detektiv.

Jeg tar også imot donasjoner av bøker, send meg en mail og jeg gir deg adressen min.

9 Comments

 1. Jeg visste det var en grunn til at jeg ikke gadd bære kassen med gamle bøker ned i kjelleren i går… Jeg har nemlig ikke (i en alder av 31) gitt fra meg mine -loppemarked ble overveid i høst, men jeg fant ut at det kunne jo være niesen min (nå 4) kunne ha glede av dem en gang… *unskyldninger, unskyldninger* Skal se om jeg ikke får tatt noen bilder i løpet av uka 🙂

  Reply
 2. Fikk veldig lyst til å lime inn bilder nå, men vet ikke om det går an i kommentarfeltet? Ikke så vanskelig å finne engelske coverbilder tror jeg, men de norske er det kanskje verre med. Her er det noen fine norske eksempler – jeg elsket tegneren som illustrerte «Frøken Detektiv løser en dobbelt oppgave» der. Husker ennå skuffelsen da de byttet illustratør en gang på 1980-tallet, til den stilen du har eksempel på ovenfor. Jeg syntes nok hun gikk fra glamorøs til prektig.

  Reply
 3. Fant nettopp ut at favorittegneren min het Per Svinø, og også illustrerte mer hardkokt krim av typen Knut Gribb 🙂

  Noen omslag kan du forresten laste ned i høyoppløselig versjon her hos Cappelen Damm, med de er fra høyst ulike epoker, ser jeg.

  Reply
 4. Hilde: Det er jo fantastisk. Jeg angrer nå, på at jeg lot de forsvinne, bare å ha de i hylla er finere enn Penguin.

  Bharfot: Ja, jeg liker nesten de norske omslagene bedre enn de engelske, selv om noen av dem faktisk er de samme. Kult av Cappelen Damm å laste opp de gamle omslagene. Da har jeg jo noen allerede. Lurer på om jeg skal begrense søket til de gamle, med enkelte unntak.

  Husker spesielt et litt nyere cover, som er malt nesten som et fotografi der Nancy peker opp på en stor murbygning.

  Reply
 5. Jeg har MANGE Frøken Detektiv-bøker. Målet er å en dag ha komplett samling av de utgavene jeg vokste opp med. Mer enn halvparten av samlingen er for tiden på loftet hos mormor fordi jeg ikke har plass til dem på de sju kvadratmetrene jeg bor på.

  Forleden korrekturleste jeg en Frøken Detektiv-bok som jeg antar kommer ut snart, og du kan si en del har forandret seg. Plutselig er det i jeg-perspektiv, og de har til og med fått datamaskiner og internett i River Heights! Ikke mye 60-tallsglamour igjen i de nye bøkene…

  Reply
 6. Imponerende med samlingen! Jeg har ikke lest de nyeste Nancy Drew bøkene, men jeg tror jeg leste noen tidlig på nittitallet som jeg likte ganske godt da. Folk ble riktignok drept og sånn, og det er jo ikke egentlig Nancy Drews type oppdrag. Så har jeg også hørt at det finnes rasisme og anti-semmitisme i de gamle bøkene, men da jeg var ti la jeg nok ikke merke til det. Det er jo bra å luke ut sånt, men jeg tror ellers at 60-talls Nancy holder sin stand. Send meg gjerne bilder av bøkene dine, hvis du får tid til det.

  Reply
 7. Du finner en del omslagbilder ved å søke på «frøken detektiv» på finn.no, Qxl.no og gibud.no. Når du finner bøkene, klikk på dem og evt. klikk så på omslagsbildene.

  Reply

Legg inn en kommentar