Forsett

Det føles litt unaturlig å komme med ambisiøse deklarasjoner akkurat i dag, mens jeg sitter her bakfull med søvnmangel. Jeg hadde jo lovet meg selv dette. Derfor gjør jeg det likevel.

Da jeg jobbet med litteratur i ABC Nyheter og bare fikk tid til å lese nye bøker, pleide jeg å drømme om å ta et eldre forfatterskap og lese det fra begynnelse til slutt.

Derfor har jeg bestemt at i løpet av 2010 skal jeg lese denne samlingen av Virginia Woolf. Den har stått i bokhylla mi siden jeg studerte litteratur for fire år siden. Det er ikke alt hun har skrevet, vel å merke, men det er mye av det.

Boken er på 1019 sider, og består av åtte av Virginia Woolfs bøker. De er:

1.Jacob`s Room

2. Mrs Dalloway

3. To the lighthouse

4. Orlando

5. A Room of One`s Own

6. The Waves

7. Three Guineas

8. Between the acts

Jeg har lest 3, 4 og 5 før, men jeg vil lese de igjen og anmelde alle fortløpende på bloggen. For meg er det et mål å finne ut hvorfor Virginia Woolf er en av mine favorittforfattere. Hva gjør hun som føles så magisk og virkelighetsnært på en gang?

Jeg vil ikke bare lese bøkene som en slags konsumering, men jeg vil finne ut av de styrkene og svakhetene i den konstruksjonen som er Woolfs forfatterskap. For meg er hun en forfatter som klarer å gjenkonstruere verden på en måte som jeg både kan kjenne meg igjen i, og som kan gi meg erkjennelser som er nye.

Derfor er noe av poenget å lese bøker hun har skrevet som ikke er på høyde med det beste i forfatterskapet fordi der kan jeg antakelig finne svake punkter hvor jeg kan se hvordan hun jobber med tekst. Det blir som å se etter trådene i et dukketeater.

Har du et litterært nyttårsforsett, så vil jeg gjerne høre det.

Nettstedet GalleyCat har laget hashtaggen #litresolutions, og inviterer folk til å dele forsettene sine på Twitter.

3 Comments

 1. Jeg leser "A Room of One's Own" akkurat nå. Det er et av disse verkene jeg har hørt referert ofte, men ikke hatt kjennskap til selv, så jeg fant ut det var på tide å lære teksten å kjenne selv.

  Tidligere år har jeg hatt prosjekter om å lese mer ikke-norsk/ikke-engelsk litteratur, men i år har jeg ingen forsetter, kun et håp om å lese mye god litteratur i året som kommer.

  Reply
 2. Den er så fin! Den fikk meg til å føle meg så inspirert da jeg leste den.

  Ingen forsetter er et godt forsett det også, Det betyr at å lese bøker ikke skal handle om et indre press, men en lyst til å gjøre det. Det er en bra forutsetning for 2011.

  Godt nyttår!

  Reply

Legg inn en kommentar