Fornuftige stemmer

Det er pussig hvordan så godt som alle stemmene jeg hører fra den arabiske verden er fundamentalister og uberegnelige religiøse mennesker som kaster ut trusler, beskyldninger og i blant bomber.

Så rart det er at jeg nesten aldri hører rasjonelle, kloke og menneskelige arabiske stemmer som snakker om politikk. I allefall så lenge de ikke har helt tatt avstand fra sin egen kultur. Man skulle tro at det ikke fantes universiteter, intellektuelle og oppegående mennesker der. Man skulle tro at ingen av de diskuterer og problematiserer det som skjer i deres egne land, og i verden.

Nå har dommerne i «Den internasjonale prisen for arabisk litteratur» kommet frem til det de anser som årets 16 beste bøker. Der er sju av de nominerte kvinnelige forfattere. Til sammenligning er det 19 nominerte til Brageprisen, og der er også sju kvinner.

Bøkene som er nominert tar for seg temaer som religiøs ekstremisme, sosiale og politiske problemer og undertrykkelse av kvinner.

Les mer hos Three per cent

Jeg snakket med Tahar Ben Jelloun om dette tidligere i høst. Han har forøvrig ikke et norsk forlag lenger, og nå har han akkurat kommet på IMPAC prisens longlist.

Her er også en reportasje fra LA Times om en bokhandler i Jordan som selger forbudte bøker. Og hva vil folk lese om? Jo, religion, sex og politikk.

Anbefalt videre lesning: Edward Said – Orientalisme

Legg inn en kommentar