Ferdiglest: Martha Quest

Bokas tilstand nå: En løst sammensatt bunke ark. Limet gikk opp i bindinga under regnværet på Øya-festivalen.

Hovedperson: Martha Quest: Forbannet ung pike som bor i Afrika sammen med sine foreldre. Hun gjør opprør mot sin mor, flytter hjemmefra, forsøker halvhjertet og noe forvirret å tilpasse seg sine frieres forventninger til henne (hun er jo mye smartere enn dem). Martha  jobber, danser, drikker og leser i store mengder stort sett alt hun kommer over. Hun forelsker seg i fyren som leser samme avis som henne. Hun forsøker å gjennomskue kolonimaktens dobbeltmoral, som hun selv er en del av. Hun forsøker å distansere seg fra 1900 tallets antisemittisme, kolonialisme og rasisme.

Forfatter: Doris Lessing (født i 1919) skriver på en måte som får meg til å føle at hun er meg, at hun skriver om sine egne erfaringer og at de er mine erfaringer, at jeg aldri har følt noe som Doris Lessing ikke har følt før meg.

Om boka: «Martha Quest» er første del i serien «Children of violence», men alle bøkene kan leses frittstående, noe jeg sannsynligvis ikke vil gjøre. Boken er bra, men litt tam og ikke forfatterens beste.

Favorittbok av Doris Lessing: «The Golden notebook»
Minst favoritt: «The fifth child»
Men jeg vil gjerne lese: Science fictionsbøkene som nesten kastet henne ut av det gode litterære selskap.

Legg inn en kommentar