Er papirboka den nye vinylen?

På forsiden av ukens utgave av «The New Yorker» står en middelaldrende mann i fremtidens bokhandel og leter etter papirbøker blant Shakespeare-dukker, tekopper og Virginia Woolf-handlenett.
Omtrent samtidig skriver The New York Times om hvordan forlag legger mer omtanke ned i design, kvalitet og taktilitet for å få folk til velge papirbøker.
I Norge har vi fremdeles kommet relativt kort i utviklingen på e-bokmarkedet. Likevel representerer forsiden av The New Yorker noe langt mer reelt enn en absurd fremtidsidè.
Kosebamsene, serviettene og duftlysene er på plass i bokhandlene allerede. Hva når papirbøkene virkelig får konkurranse?
Kommer de til å være forbeholdt de lidenskapelige, men hardt økonomisk pressede spesialbokhandlene?
Blir papirboka et vakkert samleobjekt for nerdene? Blir den så dyr at det vil være økonomisk idioti å kjøpe en bok bare for å lese?
Jeg liker ikke boka først og fremst som et vakkert objekt å ha i hylla. Jeg liker den slitte filla jeg bærer med meg overalt i veska, søler te på ved frokostbordet og som fikk en slags skjoldete trekkspill-kvalitet etter at jeg leste den i badekaret.
Greit nok at vi liker lukten av papirbøker, men når e-bøker er billigere, lettere å få tak i og mer plassbesparende blir romantikken lettere å skyve til side.

“If we believe that convenience reading is moving at light speed over to e, then we need to think about what the physical qualities of a book might be that makes someone stop and say, ‘well there’s convenience reading, and then there’s book owning and reading.’ We realized what we wanted to create was a value package that would last, sier markedsdirektør i Bloomsbury forlag Evan Schnittman til New York Times.
*Legg merke til at ecstacy har fått konkurranse av e-boka om forkortelsen «e».
Foto: Kristine Kleppo

2 Comments

  1. Har gått svanger med et innlegg om noe av det samme hvor én del av det å lese ebøker i hopetall faktisk har fått meg til å savne det fysiske, det taktile, ved å…hva heter det igjen?… Åja! …å bla i en bok.

    Reply

Legg inn en kommentar