En redaktør som Kenneth Pettersen

                                                                                                                                                                              (Foto: Kristine Kleppo)

Rett før jul fikk jeg en mail av Kenneth Pettersen. Han spurte om jeg ville skrive bok for ham. Jeg sa ja. Det er riktignok mer et bitte lite hefte, men likevel. Når noen spør om du vil skrive bok svarer man ja med en gang.

Da var alt veldig hemmelig. Kenneth Pettersen hadde etablert forlaget “America`s Funniest Home Videos” og var på jakt etter unge stemmer som skulle bidra i en serie små bøker som skal gis ut i løpet av 2012.

Det første settet kom i slutten av januar. Det er amerikaneren David Fishkinds “Wikipedia-Style Plot Summary of Armageddon (1998 film)” og Kenneth Pettersens “A nigger like me”, en gjendiktning av Weeknd-tekster.

Kenneth Pettersen er selv poet. I fjor gav han ut diktdebuten «What´s my name». Han møter oss med kapsen på snei og sekk på ryggen. Kommafeil har snakket med den nye redaktøren.

Kan du fortelle litt om hvordan du fikk ideen til America`s Funniest Home Videos?

Det begynte med at en venn foreslo at jeg skulle skrive en bok som het “A nigger like me”. Jeg tenkte at det hadde vært kult om det ble en del av en serie. Jeg gav ham en liste med navn og ideer og vi jobbet ut fra den. Greia er at det skal være samtidig. Jeg ser for meg mellom åtte og tolv utgivelser, avhengig av forfatterne og hvordan det funker.

Hva har de som skriver i 2012-serien til felles?

Vi har bare tenkt på hvem vi liker å lese selv. Det er så enkelt, ellers skal de helst være født før 1980. Jeg håper at vi skal få med noen som ikke er publisert andre steder,og noen som ikke tenker på seg selv som forfattere eller skrivende mennesker.

Hvorfor navnet America´s Funniest Home Videos?

Jeg har ikke lyst til at det skal ha noen kjempebetydning, men jeg liker at det har en referanseramme som mange i det segmentet vi sikter på har et forhold til. Det handler om noe som er brukergenerert og lekent. Vi har også valgt en leken logo i form av en Playstation-kontroll. Det høres banalt ut når man forklarer det, men vi har ikke noe program som vi føler oss forpliktet av.

De fleste har fått ganske snevre personlige oppgaver, som å gjendikte en RnB-tekst eller å skrive et sammendrag av en film. Hva er tanken bak dem?

Jeg liker selv oppgaver. Jeg ville nok satt stor pris på en sånn oppgave. Det er også morsomt å gi oppgaver som er utenfor det folk vanligvis ville skrevet, men som jeg tror de vil like å skrive.

Alle bøkene gis ut i 50 eksemplarer. Dere setter noen klare begrensninger for hvor vidt dere kan nå ut og med hvilken gjennomslagskraft. Hvorfor et så lavt antall?

Det har til en viss grad med økonomiske ressurser å gjøre. Dessuten synes jeg at det er kult at når de er solgt så er de borte.

David Fishkinds bok er utsolgt fra forlaget allerede, men Kenneth Pettersens «A nigger like me» er tilgjengelig på forlagets hjemmeside. De er begge fortsatt å få tak i hos bokhandlene Audiatur og Cappelens Forslag til 20 kroner stykket. Flere nye bøker kommer i mai. Les også Smuglesnings intervjuportrett med Kenneth Pettersen.

2 Comments

Legg inn en kommentar