En date med Henry Miller. Liten introduksjon til Anais Nin


Han klager over maten, flørter med borddama og snakker om å få nobelprisen. Å spise middag med Henry Miller er akkurat slik jeg hadde forestilt meg. Via biblioklept

Det mest interessante er hvordan forfatteren som skrev om hvor begredelig arbeidslivet er i USA, og som senere gjorde sitt beste for å snylte seg ut av det, klager over amerikanernes arbeidsmoral.

Jeg har bare lest «Steinbukkens vendekrets», og den irriterte meg. Forfatteren og elskerinnen hans Anais Nin har jeg lest mye av.

Jeg slo opp Anais Nin i et litteraturleksikon. Ofte er hun ikke nevnt i det hele tatt, men der stod det (fritt referert): Anais Nin er en mindre betydelig forfatter som skrev i dagboken sin og vanket i kretsen til Henry Miller.

Det var alt. Om Henry Miller stod det side etter side med livshistorier og analyser.

Likevel støter jeg hele tiden på folk som har lest henne, og de fleste av dem føler at hun er deres eget hemmelige funn. Anais Nins bøker er ikke i opplag på norsk i bokhandlene, men lesere har en tendens til å finne henne, slik jeg også gjorde på biblioteket på Notodden, i et par pocketbøker fra 70-tallet.

Det som slår meg når jeg ser videoen med Henry Miller er hvor på kornet Fred Ward i Philip Kaufmans film «Henry and June» (1990) har tatt Millers stemme, og hvor mye den unge skjønne modell/skuespiller kjæresten hans Brenda Venus(!), minner om Maria de Madeiros rolletolkning av Anais Nin i samme film.


Se her:

Vil du lese Anais Nin?

Da anbefaler jeg dagbøkene hennes fra begynnelsen av 1930-tallet og «Henry and June», som også er en dagbok fra samme tid.

Det kan være forvirrende, men Anais Nin skrev to dagbøker parallellt, en offisiell, og en uten selvsensur. De er begge interessante.

La ikke de erotiske novellene hennes være det første du leser. Det er det mest kjente og lettest tilgjengelige av det hun har skrevet, men det er også heller dårlig litterært materiale som hun og vennene hennes skrev da de var blakke og skrev det drøyeste de kunne finne på for en pervers rik mann.

Nå ble det vel kanskje bare enda mer interessant å lese, ja ja, men det er erotikk i «Henry and June» også altså.

4 Comments

 1. På 1990-tallet ble alle dagbøkene utgitt på dansk, jeg kjøpte dem da og elsket dem i stykker! I mellomtida er de utsolgt fra forlaget, men kan kjøpes på bruktmarkedet f.eks her.

  Jeg tror forøvrig hun skrev én dagbok, men gjorde utvalg før utgivelsene? Det meste som ble utelatt var av hensyn til ektemannen, som hun jo forble gift med under forholdet til Miller, i det minste. Hun ville vente med å utgi stoff som kunne såre ham, til han var død.

  Reply
 2. Hun skriver om det i dagbøkene sine, at hun skriver to dagbøker, den ene en "fantasidagbok", og den andre som hennes mann skulle tro var den sanne dagboka. Slik skulle mannen Hugo finne de begge og tro at den ene var fantasi. Men jeg tror at "Henry and June" egentlig var fantasi og virkelighet om hverandre.

  Takk for link! Jeg har jo bare lånt dagbøkene på biblioteket, men jeg tenkte jeg skulle kjøpe de en gang. Det dukker også opp Nin-bøker på loppemarkeder i blant.

  Reply
 3. Ja, jeg leste den. Veldig fin. Jeg blir alltid så overrasket over hvor mange som kjenner til Anais Nin. Hun er ikke gitt en stor plass i historien, og bøkene hennes er ikke gitt ut i Norge på ti år. Likevel er det så mange hun betyr så mye for.

  Reply

Legg inn en kommentar