Den fineste bokhandelen

Jeg vet at jeg ikke er den eneste som syntes dette, men«Shakespeare and Company» i Paris er den fineste bokhandelen jeg vet om.

Den ligger i sitt eget lille leie på siden av Seinen og Notre Dame, i en trang gammel liten bygård. Det er på alle måter et fristed, tenkested og hvilested.

Om jeg skulle laget et kart over Paris, slik det ser ut i hodet mitt ville «Shakespeare and Company» ligget i midten som det stedet jeg hele tiden går ut fra og kommer tilbake til.

Det var det første stedet jeg oppsøkte den første gangen jeg kom til Paris, og det var det siste stedet jeg besøkte før jeg dro derfra i sommer. Paris er en vandrerby, og det er hit jeg kommer for å hvile ben og tanker når jeg gått for lenge og inntrykkene er for mange.

Ofte kjøper jeg ikke bøker, men går bare opp de smale nedtråkkede trappetrinnene til andre etasje, sitter der på en benk og ser på Notre Dame utenfor vinduet. Jeg kan sitte der slik i timer. 

«Shakespeare and Company» ble åpnet av forleggeren Sylvia Beach i 1919. Da lå den et annet sted i Paris. Sylvia Beach var også den første som gav ut James Joyces «Ulysses»  i 1922 .

Bokhandelen ble et møtested for forfatterne som Hemingway, Ezra Pound, James Joyce, Gertrude Stein, Henry Miller, Anais Nin og Fitzgerald. Sylvia Beach kjøpte inn bøker etter sin egen litterære smak. Bokhandelen ble også et slags bibliotek siden hun gjerne lånte ut bøkene sine til de som ikke hadde råd til å kjøpe dem. Det viktigste for henne var at de leste bøkene.

«Shakespeare and Company» har beholdt denne ånden i dag. Under mottoet «Be not unhospitable to stranges, lest they be angles in disguise» stiller de ingen forventninger om at besøkende skal kjøpe bøker. De har egne steder der forfattere kan sitte og skrive, og mot at man arbeider i butikken går det også an å overnatte på benkene i andre etasje, som res om til senger om natten.

I 1951 åpnet amerikaneren George Whitman bokhandelen «Mistral» der «Shakespeare and Company» ligger i dag. I 1962 døde Sylvia Beach og Whitman tok over navnet.

Stedet ble et møtepunkt for beat-generasjon-forfattere som Allen Ginsberg og William S. Burroughs. Whitman så bokhandelen sin som en slags sosialistisk utopi.  Selv bor han fortsatt i tredje etasje av butikken sin. Han er nå 98 år gammel.

På begynnelsen av 1980-tallet fikk George Whitman en datter, som han kalte opp etter den originale eieren Sylvia.

Sylvia Whitman tilbrakte sine første leveår i Paris, der hun lekte i bokhandelen. Hun vokste opp i England, men reiste som voksen tilbake til Paris for å bli kjent med sin far igjen.

Sylvia har fortalt at hun raskt oppdaget at for å bli kjent med George Whitman måtte hun også ta over bokhandelen fordi han og bokhandelen gikk ut på det samme. I en alder av 21 tok denne jenta over driften av det som sannsynligvis er verdens mest legendariske bokhandel. 

I dag er hun 29 år gammel, og hun gjør en fantastisk jobb.

 Hver mandag pleier det å komme kjente amerikanske forfattere som forteller om bøkene sine. I juli da jeg var der kom blant annet Jonathan Lethem. Selv om det foregikk på plassen utenfor bokhandelen, var det helt fullpakket med mennesker (og barn og hunder) som hadde kommet for å se Lethem snakke. Jeg satt på asfalten ved et tre fordi jeg hadde gått hele dagen, og Sylvia kom bort og tilbød meg en avis jeg kunne sitte på. Hun gjorde det ikke bare for meg, men for alle som ikke hadde funnet en sitteplass.

Jeg syntes virkelig at det er det mest fantastiske i hele verden å lage et sted der fremmede kan føle seg hjemme enten det er i litteraturen eller et annet sted.

Sylvia Withman snakker om Shakespeare and Company i 1950-årene.

Her er en fin video om Shakespeare and Company.

Her «klipper» eieren George håret sitt ved å brenne det med et stearinlys.

En omvisning med Edit Piaf

2 Comments

  1. Jeg er enig med deg, den er nydelig! Men det er flere, nesten hver store by har sin egen. Har du vært i "City Lights" i San Francisco? Ikke så ærverdig og gammel, men ett helt spesielt sted.

    Reply

Legg inn en kommentar