Cappelens Forslag: Antikvariatets Bastarder

Andreas Cappelen (til venstre) og Pil Cappelen (til høyre) driver bokhandelen Cappelens Forslag (Foto: Kristine Kleppo).
Noen bokhandlere blir lei seg når de selger gode bøker.
– Det begynte på 80-tallet. Andreas og jeg brukte mye tid i antikvariatet til Odd Noranger i Stavanger. Der leste vi bøker og sugde opp atmosfæren. Han solgte meg blant annet debutromanen til Jens Bjørneboe for 300 kroner. Jeg har den ennå, sier Pil Cappelen.

Rett før det smalt i juli, dukket en slik liten rar men vakker bokhandel opp i en av Storgatas sidegater. Sammen med kompanjong Andreas Cappelen driver Pil bokhandelen Cappelens Forslag i Oslo sentrum.

Uavhengige

Rene hvite bokhyller er omhyggelig snekret inn i arkitekturen i rommet. Tom Waitz synger varmt og grøtet fra en vinylspiller.

Bøkene er en samling av forkjælte individer, alle håndplukket fra private samlinger, loppemarkeder og antikvariater i hele Europa.

Selv om de har samme etternavn er Pil og Andreas ikke i slekt. De har heller ingen tilknytning til giganten i norsk forlagsbransje. Cappelens Forslag er på alle måter en uavhengig bokhandel.

Et rom 

– Det handler om hvordan man skal lage en bokhandel og hvordan man skal oppføre seg mot andre mennesker som er opptatt av bøker, sier Pil.

Han vil at Cappelens Forslag skal gi bokfolk en større romslighet enn den de opplever i kjedebokhandlene.

– Det er 100 små kontrakter man inngår med kundene sine. Dette er ikke et sted du skal sluses gjennom. Vi prioriterer de bøkene vi synes er spennende foran dem som selger best. Vi har førsøkt å lage et rom du har lyst til å bli i. Dette er ikke bare en butikk, presiserer Pil Cappelen.

– Det svir jo
 
Det var e-bokas ankomst som fikk Andreas og Pil til å sette igang å lage bokhandel.

– Vi hadde tenkt på det lenge, men da skjønte vi at vi måtte gjøre det. Det handler om å verdsette boka som taktilt objekt og følgesvenn.

De har plukket ut bøker fra sine egne boksamlinger og lagt de ut for salg. Det er ikke bare enkelt å se dem forsvinne ut døra i fremmede hender.

– Det svir jo. Vi blir lei oss når vi selger de gode bøkene. Vi vet jo ikke når vi ses igjen. Jeg tenker at nå kaster vi oss jo ut i en bred elv. Før eller senere dukker de kanskje opp et annet sted, sier Pil.

– En ny generasjon

De har lett etter bøker i Amsterdam, Berlin og København. Pil beskriver Cappelens Forslag som antikvariatets bastard.

– Vi selger jo også nye bøker. Ofte når vi selger fine utgaver blir vi så triste at vi bestiller nye eksemplarer. Jeg elsker antikvariater, men ofte kan du få en følelse av at det er dit bøker kommer for å dø. Vi er en ny generasjon. Vi tar bare inn bøker vi selv vil ha, sier Pil.

Skulle du snuble over den lille bokhandelen i Bernt Ankersgate 4 og like rommet, atmosfæren og bøkene, kan det være en god idé å støtte den. Bokhandlerne har gitt seg selv ett år til å komme på beina før de begynner å ta ut lønn.

(Foto: Kristine Kleppo)
(Foto: Kristine Kleppo)Fem forslag fra Cappelens Forslag (klikk for større bilde):

Skulle enkelte bøker være solgt allerede spør betjeningen om andre forslag.

Cappelens Forslag på Facebook

3 Comments

Legg inn en kommentar