Brev fra Svalbard / Miranda del 3

Foto: Kristine Kleppo (i-phone)

Hei igjen, fra Svalbard. Her er et bilde fra hotellrommet mitt i Longyerbyen.

Det er litt skummelt å tenke på at det bor flere isbjørner her enn mennesker. 3000 isbjørner og ca 2500 mennesker.

Det er som om de som bor her har anerkjent at dette er isbjørnenes herrdømme. Det er betryggende synes jeg, at det finnes steder der menneskene må innordne seg. Og enda bedre at det på grunn av isbjørner.

«Kvitebjørn kong Valemon» er det eventyret blant de norske folkeeventyrene som jeg har sterkest forhold til. Det er også det eneste jeg vet der prinsessen redder prinsen. Jeg liker kjemien mellom den bortskjemte prinsessen og den skumle isbjørnen. De er vakre sammen.

Bestemoren min pleide å ha dette bildet hengende på en porselensasjett i stua, og helt siden jeg var liten har jeg vært glad i det og nysgjerrig på det. Det er på samme tid så trygt og farlig.

Kvitebjørn Kong Valemon av Theodor Kittelsen.

Jeg ønsker meg en slik isbjørn iblant som jeg kan svinge meg opp på ryggen til, begrave ansiktet mitt i pelsen på og holde fast i med nevene rundt halsen, mens det bærer avgårde raskt og langt vekk.

Kvitebjørn Kong Valemon og Maria Bonnevie på film.

Hun er så fin hun Miranda del 3

Her kommer tredje og siste del i serien om Miranda July.

I denne første snakker hun om hvordan det var å gå fra å lage film til å skrive bok:

Dette er en vri på det klassiske forfatterintervjuet der Miranda July intervjuer en noe vilkårlig person om  boken hun selv har skrevet:

Her kan du se:

Hun er så fin hun Miranda del 1

Hun er så fin hun Miranda del 2

4 Comments

  1. I dag har jeg brukt deler av formiddagen på å se alle Miranda July filmene du har lagt ut. Det er enormt inspirerende på alle måter; som menneske, som utøver, som kvinne…Hun er unik. Takk takk takk takk takk takk for at du lagde disse postene.

    Reply

Legg inn en kommentar