Bøkene ingen vil ha

(Alle foto: Kristine Kleppo)

Jeg slår et slag for bokshopping på loppemarked. Man trenger ikke å stå opp klokka ni om morgenen for å brøyte seg frem blant bestemødrene når det åpner.

Det er ingen som kommer til å slå deg i hodet med stokken eller gi deg en albue i mellomgulvet fordi du fikk tak i Hemingways samlede verker eller debutboka til Knausgård før dem.

 La gamlingene få kjøpe kakeboksene sine. Loppemarkedveteraner vet nemlig at det beste forsvinner i løpet av de første fem minuttene. Da hiver alle seg over det de tror andre vil ha som de tror at de kanskje vil ha selv og de beste skattene forsvinner.

Unntaket er bøkene. Hvis du skal handle bøker kan du komme fyllesjuk klokka to om ettermiddagen, slentre inn i skolegården,  kjøpe en vaffel og fortsatt finne skattene der urørt, ventende og så billige at du kan kjøpe alt det du ønsker deg for prisen av ei bok på Mammutsalg.


På lørdag var jeg på Ullevål skole på loppis litteraturshopping. Sola skinte. Jeg hadde et kamera, en hundrings og et helt bord med bøker nesten for meg selv.

Pocket bøkene lå ute, mens de innbundne bøkene lå inne. Jeg finner gjerne de beste bøkene blant pocketbøkene uansett, så jeg holdt meg der i solskinnet.

Jeg tror at folk er villigere til å kvitte seg med gode pocketbøker enn innbundne bøker, og de som kjøper pocketbøker gjør det ikke fordi de vil ha et møbel i stua. De gjør det fordi de vil lese bøkene. Man finner mange gode gamle bøker, mange 70-talls klassikere som er glemt, mye feministlitteratur som folk ikke ser viktigheten av lenger. Også finner man selvfølgelig mye krim. Man finner også mye litteratur på originalspråket.

Pocketbøkene er de artigste. Da slipper jeg å lete gjennom Det Beste, Hvem Hva Hvor, skikk og bruk  og bokklubbøker. Pocketbøkene faller kanskje fra hverandre, men det er ingenting som ikke en rull med tape kan fikse.

Noen av de mest interessante bøkene jeg eier kommer fra loppemarkeder. 


Her er noen av bøkene jeg fant:

De er en designklisje, men de gamle penguinbøkene er så fine, også er mange av de bra litteratur også.
Se pingvinen danse.

I 1935 hadde Sir Allen Lane vært på besøk hos Agatha Christie da han kom på ideen bak Penguin Books. Han likte ikke utvalget de hadde av litteratur på togstasjonen der han stod og ventet, og bestemte seg for at noen måtte begynne å trykke opp bra billig litteratur. Det måtte bli ham selv. Lane sendte en av de nye guttene på kontoret ned i dyrehagen for å tegne en pingvin som kunne bli logoen, og slik ble det Penguin.

Agatha Christies bøker var faktisk blant de første Penguin-bøkene som ble trykket opp. Kanskje var det en av disse. Jeg kan ha lagt igjen en gullgruve i skolegården på Ullevål skole da jeg ikke kjøpte denne.

Liker tittelen.
Maigret på originalspråket.
Før hun het Alice het hun Else, og oversetteren het Zinken Hopp(!).
«A famous novel of love in Paris» med en fyr som ligner Marlon Brando i Sporvogn til begjær på coveret. Legg merke til vinflaska og sigaretten. Han er badass.
Psykedelisk Vonnegut. Pocketomslagene var bedre før ja.

Her er bøkene jeg kjøpte:

Katherine Mansfield «Journal» kr 10,-

Katherine Mansfield er et navn jeg støter støter på med jevne mellomrom. En av grunnene til at hun ikke er så kjent kan være at hun skrev noveller og ikke romaner. Mansfield var en venn av Virgina Woolf og levde i samme periode. Hun regnes som en av sin tids beste novelleforfattere.

Loppemarkeder er generelt et godt sted å finne god litteratur skrevet av kvinner. Kanskje fordi de ofte ikke huskes like lett og verdsettes like mye som sine mannlige kolleger. Kanskje er det fordi folk var flinkere til å huske på de før enn det vi er nå.

Vita Sackville West «Pepita» kr 10,-

Vita Sackville West er best kjent som elskerinnen til Virginia Woolf, men hun var en prisvinnende poet og forfatter i sin samtid. Jeg har ikke lest noe av henne før, men jeg gleder meg til å lese denne.

Portrett av Vita Sackville West fra baksiden av paperbackcoveret. Er hun ikke vakker? Blikket hennes er fascinerende hjemsøkende. Virginia Woolf skrev «Orlando» inspirert av henne. Jeg kan virkelig se hvor hun fikk ideen fra om den vakre unge gutten som ikke vil bli gammel, men som skifter kjønn kjennom generasjonene.

Colette – «Gigi» og «Julie De Carneilhan» kr 10,-


«To fortryllende romaner om forelskede kvinner» Hvorfor skriver de ikke slike ting utenpå bøkene lenger? Colette er virkelig fortryllende. Jeg har lest «Gigi» før, men ikke den andre. Dessuten var omslaget for fint til å gå i fra.

Ian McEwan «Lørdag» kr 10,-

Jeg liker McEwan. Denne tror jeg ikke en gang har blitt lest.

Charlotte Brontë «Jane Eyre» kr 10,-

Jeg har ikke lest Brönte søstrene siden jeg var tenåring, men en vakker dag snart skal jeg lese dem igjen.

Totale utgifter: 

Bøker kr 60,-
Pølse i lompe kr 25,-


= 85 kroner (ingen pruting)

5 Comments

  1. Så mange bøker, så lave priser og så liten tid. Jeg kjenner igjen omslaget til lanterneboka av Kurt Vonnegusts "Slakehus 5" som bidro til tidlig leseglede.

    Reply
  2. jeg er fryktelig glad i brukte og leste bøker. historien får litt ekstra historie. særlig om det ligger lapper inni, eller noen har skrevet noe i margen. det er så fint.jeg vil nesten heller få bøker som har blitt lest, enn helt nye.

    Reply
  3. Wow, ble nesten litt misunnelig over alle skattene du har her. Jeg har også funnet mange bokskatter på loppemarked. Billig og mange fine bøker å få tak i. Interessant blogg du har.En blogg jeg fikk lyst til å følge.

    Reply

Legg inn en kommentar